Mari Duhovnici, Rugatori si Scriitori Bisericesti Ai Monahismului Romanesc -Episodul 1

Azi: Parintele CLEOPA ILIE – Duhovnicul Manastirii Sihastria

Parintele Cleopa Ilie, are o experienta indelungata de calugar ascultator, preot staret, sihastru si a fost un profund cunoascator al Sfintelor Scripturi si al scrierilor filocalice, dogmatice, morale si canonice ale Sfintilor Parinti. Aceste atribute, l-au facut un adevarat parinte si povatuitor sufletesc al calugarilor si a multor credinciosi din intreaga lume.

Parintele Cleopa Ilie
Parintele Cleopa Ilie-Despre frica mortii

Episodul 1- FRICA DE DUMNEZEU

La Pilde spune asa: Cu frica lui Dumnezeu se abate tot omul de la rau.

Insasi Proorocul David, prin Duhul Sfant, in Psaltire, ne spune: Inceperea intelepciunii este frica Domnului si intelegere buna este tuturor celor ce o fac pe dansa.Si iarasi zice Solomon, fiul sau, despre intelepciune mai mult, ca frica Domnului este scoala intelepciunii. Iar Isus, fiul lui lui Sirah, in Cartea intelepciunii lui. Spune: Frica Domnului mai presus de toata intelepciunea a covarsit.

Iata ce spune si Sfantul Isaac Sirul: Frica lui Dumnezeu este temelia tuturor faptelor bune. El spune ca intelepciunea are doua capete: primul capat este frica lui Dumnezeu si al doilea capat este dragostea de Dumnezeu. Dar ca sa ajunga cineva la dragostea de Dumnezeu, negresit trebuie sa aiba mai intai frica lui Dumnezeu. Ca de aici porneste toata fapta buna: din a se teme omul de Domnul.

,,Auzi ce zice Duhul Sfant? Fericit este omul care se teme de Domnul, ca intru poruncile Lui va voi foarte. Ai auzit? Cine se teme de Dumnezeu voieste foarte mult sa faca poruncile lui Dumnezeu, adica faptele bune ; dupa cum si cela ce nu se teme, isi da frau liber la toata rautatea si la tot pacatul”.

Marele filosof si fratele marelui Vasile, Grigorie de Nyssa, spune: ,,Am vazut pe multi oameni care s-au silit sa invete toata stiinta cea din afara, iar in cele teologicesti, adica in stiinta despre Dumnezeu, nu putin au sporit. Dar fiindca le-a lipsit lor adevarata intelepciune, care este frica lui Dumnezeu, departe s-au facut de Dumnezeu si in mocirla tuturor relelor au ajuns”.

Auzi pe unul ca are doua doctorate, doua licente. Dar auzi ca-i un preacurvar, un ateu, un om necredincios, un om fara judecata, fara mila de saraci, fara dragoste de aproapele lui, care da cu piciorul in toata fapta buna si in credinta cea dreapta. Ce-i foloseste lui stiinta cea din afara, daca nu are frica lui Dumnezeu?

,,E bine ca omul sa invete carte multa, sa fie si inginer, sa fie si doctor, sa fie si profesor, si profesor universitar, sa fie si militar, sa fie si general, ce-a randuit Dumnezeu pentru fiecare. Dar in toate treptele lui sa nu uite frica de Dumnezeu. Ferice de omul care se teme de Dumnezeu, ca acela este adevarat om intelept si acela va avea fericire si in veacul de acum si in veacul cel viitor”, spunea preotul Cleopa Ilie.

Cine se teme de Dumnezeu, nu-i place sa ia avutul altuia. Cine se teme de Dumnezeu, nu se duce la femeia altuia. Cine se teme de Dumnezeu, si cu sotia sa traieste in curatie, dupa randuiala Bisericii. Cine se teme de Dumnezeu, nu face avorturi, nu-i betiv, nu-i tutungiu, nu-i bataus, nu-i ravnitor de avere straina, nu-i nesupus, asculta de stapanirea statului, cinsteste stapanirea, dupa apostolul Pavel: El da celui cu cinstea, cinste; celui cu dajdia, dajdie; celui cu frica, frica; si nimanui cu nimic nu-i ramane dator, decat sa iubeasca pe Dumnezeu si pe aproapele.

Cine se teme de Dumnezeu, nu doarme in timpul Sfintei Liturghii, acasa, Duminica. Cine se teme de Dumnezeu, nu lasa copii sa creasca in faradelegi, ci ii cearta si-i indreapta, ii invata sa se inchine lui Dumnezeu, sa posteasca, sa mearga la biserica si sa duca viata curata in familie. Cine se teme de Dumnezeu nu pierde vremea indesert. Ori lucreaza, ori se roaga lui Dumnezeu, ori citeste Sfintele Scripturi, ori cugeta la judecata viitoare, la moarte, la rasplata, la fericirea raiului si la iad.

Cine se teme de Dumnezeu, ne spune preotul Cleopa Ilie, iubeste pe tot omul si ajuta pe tot omul cu multa dragoste, cand este in necazuri. Cine se teme de Dumnezeu, nu cruta averea sa de a o da la saraci. Cine se teme de Dumnezeu, are mare frica , nu numai sa nu greseasca cu lucrul sau cu cuvantul, lui Dumnezeu, ci si cu gandul. Caci iata ce zice Duhul Sfant: ca Dumnezeu pe cele mai inainte gandite ale noastre le-a vazut si le vede.

Doamne Ajuta !

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*