Mari Duhovnici, Rugatori si Scriitori Bisericesti Ai Monahismului Romanesc -Episodul 5

Azi Parintele Cleopa Ilie

Episodul 5 – DESPRE SFANTA RUGACIUNE. SFANTA RUGACIUNEA – MAICA TUTUROR FAPTELOR BUNE

Rugaciunea este maica si imparateasa peste toate faptele bune.

Iata ce spune marele Apostol Pavel: Si acum raman acestea trei : credinta, nadejdea si dragostea; iar mai mare decat toate este dragostea.

Parintele Cleopa Ilie ne scpune: deci iata ca cea mai mare fapta buna nu-i rugaciunea, dupa Sfintii Parinti, ci este dragostea. Asadar dragostea este adusa in sufletul nostru prin rugaciune. Dragostea de Dumnezeu si dragostea de aproapele nu vin pe alta cale in sufletul nostru, decat pe calea rugaciunii!

Sfantul Parinte Cleopa Ilie

Sfantul Maxim spune: Cand vei vedea pe cineva ca te uraste sau te nedreptateste, fie cu dreptate, fie cu nedreptate, incepe sa-l pomenesti la rugaciune.

Bine este sa nu pomenesti de rau, ca o sa cada pe tine pe urma. E bine sa zici asa: ,,Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine, pacatosul, si pe fratele meu (cutare), ca pentru pacatele mele s-a suparat pe mine. Pentru ca fratele meu este oglinda mea si el vede rautatile mele”.

Iata ce ne spune si Sfantul Ioan Scararul: ,,Sa nu invinuiesti cumva pe fratele cand te rogi pentru el, sau sa-i ceri pedeapsa”, cum ii pun unii in pomelnice la vrasmasi . Nu-i voie! Chiar daca ii puneti pe unii la vrasmasi, Biserica stiti cum se roaga? Biserica se roaga pentru vrasmasi, sa-i intelepteasca, sa le ierte pacatele, sa-i aduca la cunostinta adevarului, sa-i faca blanzi si sa-i intoarca cu bine. Asa se roaga Biserica. Niciodata Biserica nu vrea sa faca rau nimanui. Ca Dumnezeu vrea ca toti oamenii sa se mantuiasca …

Iata ce scrie Dumnezeiescul Parinte Maxim Marturisitorul, care a fost ,,varful teologiei” si ,,bilantul teologiei ortodoxe, in secolul VI, in cartea sa ,,Ambigua”: Toate faptele bune ajuta pe om sa castige dragostea de Dumnezeu, dar nici una ca rugaciunea.

,,Toate faptele bune apropie pe om de Dumnezeu , dar rugaciunea le uneste. Este ca si cand ai face o usa din tablii, sau un dulap, si vezi ca se potrivesc lucrurile trase la gealau, dar nu se lipescpana nu pui clei. Iar cai pus clei le-ai facut dintr-o bucata toate. Asa este si rugaciunea.

Rugaciunea nu numai ca il apropie pe om de Dumnezeu, ci il lipeste de Dumnezeu si il face un duh cu El”, ne spune Sfantul Parinte Cleopa.

Marele Apostol Pavel spune si el: Cel ce se lipeste de desfranata, un trup este cu ea … si cel ce se lipeste de Domnul, un duh este cu El. Sudura aceasta duhovniceasca de a se uni omul cu Dumnezeu, se face pe calea rugaciunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*