Mari Duhovnici, Rugatori si Scriitori Bisericesti Ai Monahismului Romanesc -Episodul 3

EPISODUL 3 – PAZA MINTII SE NASTE DIN FRICA DE DUMNEZEU

Paza mintii are atat legatura cu rugaciunea mintii, ca si trupul cu sufletul. De la paza mintii putem trece imediat la rugaciunea mintii. Si simultan in paza mintii intra multe lucrari duhovnicesti.

CLEOPA ILIE – ARHIMANDRIT SI STARET LA MANASTIREA SIHASTRIA

Sfantul Isihie Sinaitul spune asa: Nimeni nu va scapa de capeteniile tartarului – mi-aduc aminte din Filocalie – fara de paza mintii, macar de ar fi cat de mare filosof si cat de mare intelept in lume.

Dupa invatatura Sfintilor Parinti, paza mintii se naste chiar din frica de Dumnezeu, iar frica de Dumnezeu se naste din credinta in Dumnezeu. Ca dumnezeiescul Parinte Maxim spune: Cel ce crede, se teme.

Asadar, din credinta in Dumnezeu se naste frica de Dumnezeu. Iar din frica de Dumnezeu se naste trezvia atentiei, sau paza mintii, sau ferirea mintii de la pacat, sau privegherea mintii.

,,Cand auzim la Sfintii Parinti: paza mintii, trezvia atentiei, linistea mintii, ferirea mintii, privegherea mintii, sau toate acelea, este acelasi lucru. Este asa cum am zice: paine, bucata de paine, felie de paine, dar tot de paine este vorba, numai sub alte cuvinte”, spune Parintele Cleopa.

Negresit, vointa noastra si trezvia noastra trebuie sa fie intarite de Domnul nostru Iisus Hristos. De aceea ne trezim, ne impotrivim cu voia de sine stapanitoare si chemam pe ,,Doamne Iisuse …”.

DOMNUL IISUS HRISTOS

Si trezvia noastra-i buna si vointa noastra care se impotriveste raului, daca este ajutata de darul si puterea lui Dumnezeu. Chemarea numelui Domnului sa nu inceteze, ca zice apostolul: Tot cel ce va chema numele Domnului se va mantui.

Sfantul Maxim Marturisitorul zice: Cine crede, se teme si cine se teme, se trezeste! Cine se trezeste, imediat trebuie sa cheme pe ,,Domnul Iisuse … “, caci trezvia atentiei sta in trei lucruri: in a ne trezi cu mintea, a ne impotrivi pacatului de cand este in minte, si a chema pe ,,Domnul Iisuse … “. Trezvia noastra nu are nici o putere fara Iisus.

Paza mintii este sfoara care ne leaga de cer. Daca ii dam drumul, cadem in pacat, cazi in iad. Trebuie sa ne tinem de aceasta sfoara orice ar fi, oricat de puternice ar fi vanturile! Sa ne tinem cum putem, in felul nostru, dar sa ne tinemsi nu vom fi lipsiti de ajutorul lui Dumnezeu.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*