Mari Duhovnici, Rugatori Si Scriitori Bisericesti Ai Monahismului Romanesc – Episodul 2

Azi: Parintele CLEOPA ILIE – Duhovnicul Manastirii Sihastria

Parintele Cleopa Ilie

Cine are frica de Dumnezeu, acela se face santinela intregii intelepciuni, isi pazeste sufletul si mintea sa de ganduri rele, limba sa de cuvinte rele si toata asezarea sa de a lucra impotriva lui Dumnezeu.

Episodul 2 – POVETE DESPRE FRICA DE DUMNEZEU

– Frica de Dumnezeu nu te lasa sa: mananci mult; sa mananci de frupt in zilele oprite; sa faci vreun pacat in posturi sau zile mari; sau sa nu pazesti curatia care este randuita si pentru cei casatoriti.

– Frica de Dumnezeu nu te lasa sa: injuri; sa te razbuni pe cineva; cand ai vazut omul sarac sa-l lasi , sa nu-l ajuti; sa vorbesti de rau; sa clevetesti; sa spui minciuni; sa te mandresti; sa te trufesti; sa ai zavistie (invidie, gelozie); sa ai ura pe cineva sau pizma; sau ravna rea.

-Frica de Dumnezeu iti aduce aminte de: moarte, de judecata, de gheena, de iad, de rai, de imparatia cerului, de slava dreptilor.

– Frica de Dumnezeu nu te lasa sa: te razbuni pe altul, sa-i faci rau; sa vorbesti de rau; sa clevetesti; sa spui minciuni; sa glumesti; sa razi sau sa osandesti pe altul; sa fii iubitor de aratare; sa ai dorinta de a placea oamenilor; sa ai slava desarta; sa ai fatarnicie; sa ai viclenie in tine; sa fii iubitor de sine; sa traiesti in nesimtire; sa pacatuiesti nici cu vederea ; nici cu auzul; nici cu mirosul; nici cu gustul; nici cu pipairea; nici cu inchipuirea. Frica de Dumnezeu te pazeste de uitare, de nestiinta, de trandavie, n-am cand va spune tot alaiul intunericului.

– Frica de Dumnezeu este aceea care te pazeste sa fii sfantcu trupul si cu sufletul.

– Frica de Dumnezeu pe preot in sfantul Altar il face serafim. Slujeste cu frica de Dumnezeu, baga de seama sa nu greseasca o ectenie (sir de rugaciuni, rostite de preot), cu Sfintele Taine, cu mainile, la Sfanta Proscomidie (parte din slujba Liturghiei in care preotul pregateste painea si vinul pentru impartasanie), sa nu cumva sa aibe vreun gand in timpul Liturghiei.

– Frica de Dumnezeu, cand ai vazut omul necajit, te duci si il ajuti, te duci si-l mangai, te duci si-l sfatuiesti. Intotdeauna frica de Dumnezeu iti este povatuitorul cel mai bun. Si de aceea toti Sfintii Partinti lauda frica de Dumnezeu.

Deci cel mai intelept om din lume este acela care se teme de Dumnezeu. Iata ce spune Psalmistul: Fericit barbatul, care se teme de Domnul, ca intru poruncile Lui va voi foarte.

Doamne Ajuta !

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*