Câteva mituri și adevăruri despre apa de băut

Apa potabila

Apa potabila

-Mitul celor doi litri de apă/zi. Fals. Nu trebuie să bem doi litri de apă pe zi, ci 35-40 ml de apă/kg corp/zi. Așadar, dacă ai 50 kg e suficient să bei 1,8 litri de apă, dar dacă ai 80 kg îți trebuie aproape trei kg apă/zi, vara ceva mai mult.


-Hidratarea zilnică nu se face doar cu apă, așadar în cantitatea de mai sus trebuie inclus și ceaiul de plante neîndulcit, supele și sucurile de legume, dar să nu uităm că acestea din urmă conțin vitamine și minerale, iar sucurile de fructe, zahăr.


-Nevoia de lichide este critică la sugari și copii, al căror corp conține aproape 75% apă, procent care scade cu vârsta, până la 60% la adulți. Setea este primul semnal de deshidratare, pe care ar fi bine să-l luăm în seamă din timp.


-Mai nou, lumea alege apa de băut cu reziduul sec cel mai scăzut, când, de fapt, organismul are nevoie de toate acele minerale și oligoelemente care alcătuiesc reziduul sec(reziduul sec este cantitatea de particule solide care rămân în apă după ce aceasta a fost adusă la temperatura de 180 grade Celsius). 


-Să nu uităm că avem nevoie de minerale, mai ales atunci când le pierdem abundent prin transpirație, vara, de exemplu. Apele minerale naturale carbogazoase, precum și anumite ape termale de uz intern(care sunt slab/puternic mineralizate) pot ajuta la funcționarea colonului, datorită stimulării gastrice produsă de acidul carbonic asupra sucurilor digestive. 

În funcție de cantitatea de reziduu sec, există trei categorii de ape minerale naturale: foarte slab mineralizată, conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l, ape slab mineralizate sau oligominerale(mai puțin de 500 mg/l de reziduu sec) și cele puternic mineralizate, conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*